top of page

Steve Messam'dan Oranje ve Tunnel


Mekana özgü geçici kurulumları ile bilineni yeniden algılamamızı sağlayan sanatçı Steve Messam Blow Up Art Den Haag etkinliği kapsamında Lahey sokaklarını renklendirdi. Genellikle mimari ile bütünleşen eserler ile karşımıza çıkan Messam tarihi mekanları izleyicisine fiziksel bir deneyim eşliğinde bir kez daha yorumlatıyor. Gündelik hayatın sıradanlaştırdığı, algısal olarak aşinalaşan mekanları şişme eserleri ile farklılaştıran sanatçı parlak renk ve şaşırtıcı formları vurgusal bir öge olarak kullanıyor.


Sanatçının mekansal ölçeklerin üzerindeki oranları ile kayıtsız kalamadığımız çalışmalarının sonuncusu da Lahey sokaklarında yer aldı. Bu eserlerden ilki Hollanda'nın kurucusu Willem de Oranje'ın bronz heykelini sarmalayan yeşil dikenler. Sivri uçları olan bir can simidi gibi heykeli çevreleyen Oranje adlı yerleştirme anıtın bulunduğu meydanın enerjisini de şakacı bir dille değiştiriyor. Messam Oranje'ı "Özgürlük Anıtı'nın tacı, sivil ve dini özgürlüğün ateşli bir savunucusu olarak tasvir edilen Willem van Oranje'nin heykeline inmiş ve onu kucaklamış gibi görünüyor. Bu anlamsız müdahale, onurlu heykele ve Plein'e heyecan verici renkli bir dokunuş katıyor. Geceleri ışıklar yandığında diyaloglar daha da eğlenceli oluyor.” sözleri ile özetliyor.


Tunnel adlı İkinci eser ise bir zamanlar ülkenin en kötü üne sahip hapishanesiyken günümüzde parlamento binası olarak kullanılan 15. yüzyılda inşa edilmiş Gavengenpoort adlı yapıda yer alan bir geçitte yer alıyor. Eser 20'li yıllarda tramvay raylarına yer açmak için bir tarafındaki binaların yıkılmasının ardından anlamını yitiren tünelin geçit hissini tekrar oluşturuyor. İki uçtan baloncuklar şeklinde taşan Tunnel yapının katı, keskin ve geometrik hatlarıyla tezat oluştururken Gavengenpoort duvarlarının içinde meydana gelen bazı tarihi olayların sertliğini yumuşak bir yorumla sorguluyor.






Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

bottom of page