top of page

Mimozalı Kadın Enli Yokuşu'nda



İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda bulunan, Osman Hamdi Bey'in, Mimozalı Kadın eseri Karaköy'ün merdivenli sokaklarından biri olan Enli Yokuşu'nda resmedildi.


Osman Hamdi Bey'in sıklıkla resmettiği günlük yaşam tablolarının yanında İstanbul Hanımefendisi, Leylak Toplayan Kız, Mihrap ve Kuran Okuyan Kız gibi Osmanlı kadınını resmettiği eserlerinden biri olan Mimozalı Kadın tablosu geçtiğimiz aylarda Moda'daki basamaklarda yer almıştı. 1906 tarihli Mimozalı Kadın'ın yeni adresi ise Kılıç Ali Paşa'daki Enli Yokuşu oldu.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen bir proje halkın çok uğramadığı, tercih edilmeyen kamusal alanları renklendirmeyi ve uğrak yeri olma özelliğini tekrar kazandırmayı amaçlıyor. Devamı gelecek olan projenin ilk adımı olan Mimozalı Kadın şehirde yaşayanların sanatla buluşması açısından da önem taşıyor.


Müzecilik ve arkeoloji gibi konularda öncü rolü üstlenen, sanat geleneğinin kurumsallaşamadığı bir ülkede bu zihniyetin temellerini atan, eserlerinde insana yer vermekten çekinen bir sanat ortamında insan figürünü yoğun bir şekilde kullanan Osman Hamdi Bey tuval üzerinde de "gelişmeci" tavrını yansıtmaktan çekinmemiştir.


Aile bireylerini ve özellikle eşini bolca tuvallerine taşıyan Osman Hamdi Bey'in diğer tablolarındaki oryantalist detayların aksine desen ve ayrıntıyla süslenmemiş sade bir fon önünde eşi Marie'yi (Naile Hanım) gördüğümüz eser, resimde insan figürünün dahi hoş karşılanmadığı bir devirde, Osman Hamdi Bey'in bir başkaldırışı olarak da yorumlanabilir. Kamusal alanda varlığı çok tercih edilmeyen kadınları gerçeğin aksine hayatın içinde sokaklarda, cami avlularında ve alışverişte rengarenk kıyafetler içinde, ellerinde çiçekler ve şemsiyelerle tasvir eden Osman Hamdi Bey'in Mimozalı Kadın'ı doğulu gibi yaşayan batılı bir kadının sorgulayıcı bakışları üzerinden "derdini" izleyicisiyle paylaşıyor.



Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

bottom of page