top of page

Hemingway...


Ken Burns ve Lynn Novick'in PBS çektikleri Hemingway'in hayatını irdeleyen belgesel dizisi 20. yüzyılın en büyük ve etkili isimlerinden biri olan yazarın çalkantılı hayatını inceliyor.


Dizinin kimilerince bir aziz ya da dini liderlerin biyografileri için kullanılan "hagiografi" terimiyle tanımlanması dehanın algılanan mertebesini özetlemeye yetiyor. Yarattığı sanatı ve satırlarını irdeleyen seri aynı zamanda yazarı cinsiyetçilik, ırkçılık gibi başlıklar altında da sorguluyor. Yazarın hayatındaki önemli kilometre taşlarını tetiği çektiği güne kadar inceleyen dizi Hemingway'in değişken hayat tarzını yazarın öykülerinden, romanlarından alıntılarla izleyiciye sunuyor.


Belgesel çağdaşlarından farklı olarak, Hemingway Modernizmi olarak da tanımlanan, yalın ifadelerle okuyucusunu basitlik girdabına çeken ve satırlarının içinde kaybolmasını sağlayan Hemingway'in yazım tarzının Kuzey Amerika edebiyatı ve özellikle de gazeteceliğinden nasıl etkilendiğine de yer veriyor. 3 bölümlük, 6 saatlik seri ırkçılığın kalesi olarak bilinen Illinois'de hayata gözlerini açan yazarın bölgenin dominant karakterinden ne kadar etkilendiğini Hemingway'in miyop olduğu için ambulans şoförü olarak katılabildiği 1. Dünya savaşı sürecindeki macera arayışı üzerinden aktarıyor.


Pbs.org üzerinden izlenebilen belgesel bölgesel ayrımlar yüzünden ülkemizde izlenemiyor olsa da sizlerin bu küçük engeli nasıl aşabileceğinizi bildiğinizden eminiz.





Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

bottom of page