top of page

Fransız sokak sanat kolektifi Murmure şehirleri mizah, eleştiri ve hayal gücüyle dönüştürüyor

  • cedaypaşa
  • 10 dakika önce
  • 1 dakikada okunur

Üç kişi, grafitilerle kaplı duvarda asılı altı büyük portreye bakıyor. Mekân karanlık ve endüstriyel, havada düşünceli bir hava var.

2009 yılında kurulan Murmure, Fransız kökenli bir sanat kolektifi ve yaratıcı iletişim ajansı olarak sokak sanatını modern şehir anlatılarının merkezine yerleştiriyor. Kolektifin işleri, geçip gidenlerin dikkatini mizah, alaycılık ya da toplumsal eleştiriyle yakalamayı hedefleyen sürekli gelişen bir projeye dayanıyor. Murmure, kentleri yalnızca bir tuval değil, aynı zamanda bir anlatı aracı olarak kullanıyor; çürüyen binalar, kirli sokaklar ve göz ardı edilen insanlar onların görsel diliyle yeniden gündeme geliyor.


Projenin kalbinde, sokaklar üzerinden anlatılan çarpıcı öyküler yer alıyor. “Şehir, tüm taşkınlıkların sahnesidir; bu taşkınlıklar bazen boğulma noktasına kadar ulaşır.” diyor sanatçılar. Renkli tebeşirlerle çizilmiş, çeşitli boyutlardaki kapılar—çocukların göz hizasına, yıpranmış duvarlara yerleştirilmiş—hem masumiyeti hem de kaçışı simgeliyor. Bu çizimler, çocukça bir sadeliği ve düşsel bir atmosferi yansıtarak, kentsel yorgunluğun içinde küçük hayal alanları yaratıyor.


Yıpranmış duvarlardan gözlerini üzerimize diken evsizlerin portreleri, zamanla bozulmak üzere hazırlanmış trompe-l’œil (göz aldanması) posterleri… Bu çalışmalar, geçicilik kavramını işlerken yaşamın kırılganlığını da vurguluyor.


Murmure’un eserlerinde kapüşonlu gençlerin gizlice duvarlara çizim yapması, polislerin devekuşlarına binmesi ya da çocukların pastel kapılarla başka dünyalar hayal etmesi gibi imgeler yer alıyor. Bütün bu sahneler, çağdaş şehir yaşamının çelişkilerini hem şiirsel hem de eleştirel bir dille aktarıyor.


JR, Vhils, Mentalgassi, Boxi ve C215 gibi sanatçılarla benzer bir yaklaşım benimseyen Murmure, sokakları hem anlatının zemini hem de malzemesi haline getiriyor. Sanat, böylece toplumun görmezden geldiği gerçekleri görünür kılan bir araca dönüşüyor.


Murmure, çağdaş dünyayı, çarpıklıkları ve ironileriyle birlikte sokakların yüzeyine taşıyor—bazen bir tebessümle, bazen bir tokat gibi.


Bir adamın duvara grafiti çizdiği sokak resmi. Grafiti sarı, siyah ve mavi renkte, farklı desenlerle karmaşık bir biçimde.

Siyah beyaz duvar resmi: Bir çocuk, duvara tırmanırken başka birini sırtında taşıyor. Arka planda renkli sprey boyalar ve bisiklet var.

Çizilmiş çocuk figürü, duvarda "je t'aime" yazısı ve karikatür benzeri yüzlerin önünde duruyor. Arka plan soluk renkli bir duvar.

Duvara sevgiyi temsil eden kalp şeklinde çiçek çizen çocuk graffiti. "In love" yazısı ve kalp düşünce balonu görülüyor. Arka plan bej.

Bir duvarda kara kalem çocuk grafitisi, "je t'aime" yazıyor. Çocuk tebeşirle duvara ulaşmak için uzanıyor. Kalp figürleri var.

Mural of a child in striped clothes painting over graffiti on a beige wall. The graffiti features abstract eyes. Mood is playful.

Grafiti sokakta bir duvarda, sırtı dönük, şapka takan bir çocuğu gösteriyor. Çocuğun pantolonu düşmüş. Arka planda soluk bej duvar. Emniyet havası.

Beyaz binada yaşlı bir adamın duygusal ifadesini yansıtan siyah-beyaz büyük mural. Altında mavi gökyüzü ve pencere görünüyor.

Binanın duvarında yaşlı bir adamın dev siyah-beyaz çizimi, alt kısımda beyaz bir kapı. Yüzde detaylı çizgiler ve derin ifade.

Bir duvar muralinde, elini yukarı kaldıran bir kız figürü, siyah-beyaz ve renkli arka plan. Duvarın doğal bej tonları.

Bir duvarda, oyuncak çizimini boyayan siyah ceketli bir çocuk figürü. Yanında "X Barnabe 2016" yazısı. Arka fon gri.

Duvarda “sunset” yazısı ve altında yükselmiş bir çocuk resmi var. Arka planda eski binalar ve yolda kaldırım taşları görülüyor. Graffiti stilinde.

Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

Merhaba Dünya! Bombastikdergi popüler kültür hakkında bir şeyler yazıp çizmek için kuruldu. Konuştuklarınız, konuşacaklarınız ya da gördükleriniz ve göreceklerinizden oluşan "şeyler" hakkında bir "şeyler" bulacaksınız bu dergide. Sinemadan müziğe, "sneaker"lardan sanata kadar bir çok konuda yazıp çiçeceğiz. Keyfinize keyif katabilirse ne ala. 

Bombastikdergi © 2019. Tüm hakları saklıdır.

İletişim

bottom of page