top of page

Banksy zülfüyâre dokunmaya devam ediyor


George Floyd'un kameralar önünde öldürülmesinin ardında sosyal adalet çığlığıyla sokaklara çıkan insanlar her geçen gün seslerini daha yüksek perdeden duyurmaya çalışırken sanatçılar da ırkçılık, adaletsizlik ve eşitsizlik ile ilgili görüşlerini sanatları vasıtasıyla ortaya koymaya devam ediyor.


Spike Lee, Ai Wei Wei gibi sanatçıların ardından uzun bir süredir hangi duvarda ya da sokakta ortaya çıkacak diye beklediğimiz Banksy de sonunda sesini çıkardı. Banksy Black Lives Matter Hareketi ile olan dayanışmasını bir tablo ile ortaya koydu. Sanatçı belirsiz bir karakterin, çerçevelenmiş portresinin yanına bırakılan, çiçekler ve bir de yanan mumla anıldığı bir ana odaklanmış. Banksy, aydınlanmanın sembolü olarak görülen mumun bir ucundan tutuşturmaya başladığı bayrakla nelerin değişebileceğini de vurguluyor. Zülfüyâre dokunmaktan bugüne kadar hiç çekinmeyen sanatçı çalışmasını şu sözlerle paylaştı;


"İlk başta siyahi insanları bu konu hakkında dinlemem gerektiğini düşündüm. Ama neden yapayım ki? Bu onların sorunu değil, benim.


Renkli insanlar sistem tarafından başarısız oluyor. Beyaz sistem. Alt katta yaşayan insanların dairesine taşan kırık bir tesisat borusu gibi. Hatalı sistem hayatlarını sefalet haline getiriyor, ancak bunu düzeltmek onların işi değil. Yapamazlar, kimse onları üst kattaki daireye bırakmayacak.


Bu beyaz bir problem ve eğer beyaz insanlar düzelmezse, birisi yukarı çıkıp kapıyı tekmelemek zorunda kalacaktır."


14 görüntüleme0 yorum

Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

bottom of page