top of page

Ai Wei Wei x Illy


Illycaffè ve Ai Wei Wei sanatçının 2006 tarihli çalışması Colored Vases'dan ilhamla bir fincan serisi tasarladılar.


20 yıl önce kahve fincanı gibi gündelik bir nesnenin nasıl yeniden düşünülebileceği fikrinden yola çıkarak kahve fincanlarını sanatsal bir objeye çevirmeye karar veren Illy espresso deneyiminize zevk katmak için seramik fincanlara yaratıcı ve sanatsal dokunuşlar katarak Illy Art Collection’ı yaratmıştı. Aralarında Jeff Koons, James Rosenquist, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Michelangelo Pistoletto ve Marina Abramovic'in de yer aldığı dünyanın farklı köşelerinden tasarımcı ve sanatçıların dokunuşlarıyla çeşitlenen koleksiyonun son katılımcısı da özellikle insan hakları konunda dikkat çekici işlere imza atan Ai Wei Wei oldu.


Ülkesindeki baskıcı rejime karşı çıkışlarıyla tanıdığımız sanatçı kültür devriminin neden olduğu yıkıma dikkat çekmek için 2006 yılında Colored Vases adlı eserini sergilemişti. Kültürel ve tarihsel vandalizme dikkat çekmeye çalışan sanatçı 51 tane "neolitik vazo"yu endüstriyel boyalarla kaplamış ve asırlık işçiliğe aldırış etmeden vazoların geçmişini görünmez kılarak vermek istediği mesajı iletmişti. Görünürlüğünü yitirse de tarihin hala orada olduğunu vurgulayan sanatçı eserini sergilemesinin ardından ortadan kaybolmuş ve bir süre sonra tutuklandığı duyurulmuştu.


Sunflower Seeds, Dropping a Han Dynasty Urn, Forever (Bicycles) gibi kavramsal işlere imza atan sanatçı tasarladığı espresso fincan setiyle sanatsal birikimini gündelik bir nesne üzerinden bizlere aktarıyor. İzleyicisini, bir noktasından rahatsız ederek, dikkati üzerinde toplayan ve hakkında daha çok düşünmeye yönlendiren sanatsal tarzını bir keyif objesi üzerine yansıtan sanatçı konum, perspektif, bakış açısı ve yanlış anlama üzerine yoğunlaşmamızı hedefliyor.


Illycaffè CEO'su Massimiliano Pogliani "optik bir yanılsama, ya da tek bir bakış açısıyla yanlış anlamadan görmeyi öğrenirsek çok gizli bir güzellik elde ederiz" diyor ve Ai Wei Wei'nin eserini bunun yeni ve parlak bir kanıtı olarak adlandırıyor.











Comments


Video

Pharrell Williams x

Human Made x Adidas

pharrell williams, adidas and human made collabration for an adidas sneaker

Peaky Blinders’in emriyle, bu

Snoop Shelby’in Red Right

Hand’i

snoop dog

Michael Stipe'dan ilk solo tekli

michael stipe, moby

Geçmişten

bottom of page